Celozrnná ořechová bábovka s banány a kakaem

Suroviny:

280 g špaldové hladké mouky    
100 g cukru krupice nebo krystal   
250 ml vlažného mléka  
1/2 hrnku oleje (rafinovaný řepkový nebo olivový) 
3 vejce   
15 g prášku do pečiva bezfosfátového
špetka soli  
100g vlašských ořechů 
2 velké banány
2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
Glukopur na posypání (hroznový cukr)
tuk na vymazání a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

 

Příprava:

Do mísy dáme mouku, cukr, mléko, olej, vejce a špetku soli. Ořechy rozdrtíme na menší kusy (tip: jelikož ořechy při drcení mají tendenci létat po celé kuchyni, je dobré je zabalit do utěrky nebo jiného čistého plátna a drtit přes něj. Pak je jen vysypete do mísy k ostatním surovinám. Výhodou také je, že na utěrce vám ulpí dost jemných hořkých slupek). Banány rozmačkáme vidličkou a spolu s kypřícím práškem přidáme ke zbytku surovin. Vše zamícháme a naposled přidáme kakao. Je možné dát kakao jen do poloviny těsta a vytvořit tak mramorovou bábovku, ale to už je na vás=o)
Také můžete nahradit kakao karobem a pokud máte alergii na laktózu, použijte místo kravského mléka sojové nebo obilné.

Pečeme 30-40 minut při 180-200oC (plynová trouba stupeň 3-4)

Tip na servírování: Hotová bábovka je výborná s polotučným měkkým tvarohem a čerstvým banánem. Výsledkem je bezvadná snídaně. (Přidáním polotučného tvarohu doplníte jídlo o bílkovinu a zároveň snížíte glykemický indendex.)